Glas till dina glasögon

Du måste trivas med att bära dina glasögon samtidigt som de korrigerar ditt synfel. Därmed ställs höga krav på glasen. Glasen ska både vara optiskt effektiva och lagom tunna för att passa en snygg båge. Vår uppgift är därför självklar: att alltid göra så exakta, bekväma och smidiga glas som möjligt glas som passar just dig.

Våra huvudleverantörer av glas!
Essilor
Rodenstock
Möjligheten finns att beställa från ytterligare fler glasleverantörer om så önskas.

Glasens sammansättning

Det finns fem huvudsakliga faktorer som avgör prestanda och bekvämlighet hos dina glas:

  1. Vilket synfel de ska korrigera
  2. Vilket material de är gjorda av
  3. Vilken styrka de har
  4. Vilken ytbehandling de har
  5. Vilka individuella behov och krav du har som bärare

Vilket synfel ska glasen korrigera?

De vanligaste synfelen är närsynthet, översynthet, presbyopi (ålderssynthet) och astigmatism. Samtliga beror på att ögat av olika anledningar inte kan bryta ljuset på rätt sätt så att du ser klart. Eftersom både astigmatism och presbyopi oftast samexisterar med närsynthet eller översynthet, är de flesta glas sammansatta så att de korrigerar flera synfel samtidigt. Du behöver bara ett par glasögon.

Vilken typ av glas - plast eller mineral?

Tidigare tillverkades alla glasögonglas av vanligt glas, så kallat mineralglas. Men i dag är ungefär 80 % av alla glasögonglas som tillverkas här i Norden av plast. Fördelen med plastglas är att de inte krossas lika enkelt som mineralglas och att de är mycket lättare. Idag används också material med allt högre brytningsindex i plastglasen. På så vis kan man göra plastglasen allt tunnare och lättare även i höga styrkor.

Hur hänger styrka och tunnhet ihop?

Glas till glasögon

När man mäter hur starkt ett visst glasmaterial kan bryta ljuset talar man om dess brytningsindex. Ett högt brytningsindex gör att ljuset kan brytas i ett glas, genom mindre material än vad som behövs i andra fall. Ett glas med högt brytningsindex kan alltså göras mycket tunnare än andra glas. Detta är särskilt viktigt om du behöver glas med hög styrka som vanligtvis blir tjockare än glas med lägre styrka.

Det finns idag både mineralglas och plastglas, vilket är det vanligaste. Vi har allt från enklare glas till glas med avancerade slipningar som ger en synkomfort utöver det vanliga. Välj mellan klara glas, solglas eller ett färgskiftande glas, transition, som är klart inomhus och mörkt utomhus. Vårt glassortiment består av enklare varianter av glas till glas med avancerade slipningar. Vilket glas som passar dig bäst, beror helt på ditt synfel, ditt behov och din livsstil. Har du höga styrkor på dina glas är det en fördel att välja en glastyp som har högt brytningsindex, eftersom glasen då kan göras tunnare. En bra optisk kvalitet innebär att du kan få individuellt anpassade glas som ger dig bättre synkomfort.

Det är inte bara glasögonglasens kvalité som spelar roll när du skall välja glas. Även bland ytbehandlingarna finns det olika kvalitéer att välja mellan. Allt från enklare med viss reptålighet till ytbehandlingar där glasens hårdhet, tack vare ytbehandlingen, motstår slitage i betydligt större grad. Det skiljer alltså mellan olika ytbehandlingar.

Med antireflexskydd får du ökad synkomfort då glasen minimerar störande reflexer och skuggor i glasen. De släpper också in mer ljus vilket ger ökad synkvalité. Vill du dessutom slippa putsa dina glas så ofta, se då till så att dina glas är smutsavvisande och antistatiska.

Progressiva glas

Räcker armarna inte längre till, eller börjar det bli svårt att se priserna i affären? Då är det dags att börja med progressiva glasögon, dvs ett glas med olika synfält där övergången mellan fälten sker steglöst. De sitter på näsan hela tiden och du behöver inte längre ta av och på glasögonen eller leta efter var du lagt dina läsglasögon.

Presbyopi är en naturlig del av ditt åldrande, vi får alla svårt att se klart på nära håll när vi närmar oss 45-årsåldern. Många väljer läsglasögon för att råda bot på detta. Sedan åker dessa av och på i takt med tv-tittande eller läsning. Men varför inte välja en enklare lösning med ett par glasögon som du ser perfekt med på alla avstånd? 

Är du presbyop har du svårt att se klart på nära håll eftersom linsen i ditt öga inte längre bryter ljuset med fokus på din näthinna. Detta korrigeras allra bäst med hjälp av progressiva glas. De har en mycket avancerad slipning med olika styrkor som justerar ljusets brytning på alla avstånd.

Slipning av glasögon

Slipningen gör att progressiva glas fungerar ungefär som ett zoomande kameraobjektiv, med jämna och mjuka övergångar till olika avstånd. Precis så som ögat självt arbetar. Resultatet: du ser alltid klart och tydligt. Och du behöver bara ett par glasögon. Presbyopi kan även korrigeras med bifokala eller trifokala glas. De har olika avgränsade synfält för olika avstånd, men saknar den naturliga övergången däremellan.

Vid sidan av din presbyopi kan du även vara närsynt eller översynt och ha någon form av astigmatism. Då tillkommer korrektion av dessa synfel i dina progressiva glas. Den enda skillnad du märker är till det bättre.

Essilor lanserade redan 1959 Varilux, världens första progressiva glas, och de driver fortfarande utvecklingen framåt. I dag erbjuder de många olika slags Variluxglas.

Med Visioffice kan vi mäta, individuellt ut efter dig och dina behov, hur dina progressiva glas ska vara utformade. Är du en huvudvridare eller en sneglare?

Snygga glasögonbågar att sätta dina glas i är också viktigt.